Heb je deze website via "Google zoeken" gevonden, en wordt de website niet goed weergegeven? Klik dan: hier.

supplementen testen in praktijk HanswijkVitaliteitcoach,Complementair Alternatief Therapeut

Waarom Hanswijk Vitaliteitcoach

Coachen

Stress Management

NES Health

Reiki / Shambhala

Emotional Freedom Techniques (EFT)

Voedings- en Bewegingsadvies

Hanswijk Vitaliteitcoach in de Media

Gratis nieuwsbrief

Links

vitobalogoweb.PNG

Informatie

René Hanswijk
Klaproosberg 27
4708 KG Roosendaal
06 - 27.57.84.56

E-mail: info@hanswijkvitaliteitcoach.nl

Fibromyalgie

Wat is het fibromyalgie-syndroom (FMS)?

Fibro betekent: met betrekking tot een vezel, spiervezel zenuwvezel
Myalgie betekent: spierziekte
Syndroom: staat voor combinatie van ziekteverschijnselen

Fibromyalgie is een ernstige medisch probleem, waarbij sommige of alle van de volgende verschijnselen betrokken kunnen zijn:

 • Hevige chronische spierpijn,
 • vermoeidheid,
 • hoofdpijn,
 • slaapproblemen,
 • pijn in de gewrichten,
 • een dof en tintelend gevoel,
 • geïrriteerde (geprikkelde) darmen,
 • problemen met het geheugen en de concentratie, gevoeligheid voor kou,
 • problemen met de blaas,
 • depressies
 • en een opgezwollen gevoel in de handen.

Het is onduidelijk wat de oorzaak is en daarom is een behandeling moeilijk te bepalen.
De pijnen kunnen zich vrijwel overal in het lichaam voordoen. En kunnen uiteindelijk weer andere problemen voortbrengen, zoals mentale en geestelijke problemen, zelfs depressiviteit. De ene dag zit de pijn hier, en de volgende dag daar. Vaak wordt er bij bloedonderzoek en röntgenfoto's niets gevonden, wat de pijnklachten kan verklaren. Voorlopig lijkt er nog geen medicijn of geneesmiddel te zijn die je van fibromyalgie kan afhelpen.

Hoe wordt bepaald of iemand ook fibromyalgie heeft?

In 1990 zijn door The American College of Rheumatology criteria opgesteld voor de classificatie van fibromyalgie. De classificatie van fibromyalgie beschrijft 18 drukpijnpunten, (9 per zijde) waarvan een patiënt er minstens 11 moet hebben.

 • M. Trapezius (midden bovenkant monnikskapspier)
 • Tweede rib
 • Epicondylus lateralis humeri (tennis elleboog)
 • Knie
 • Achterhoofd (aan beide zijde)
 • Onderste deel halswervels
 • M. Supraspinatus (schouder / de bovendoornspier)
 • Gluteaal (bovenste- buitenkanten billen)
 • Trochanter major (De grote botpunt van bovenbeen, buitenkant heupregio)
de 18 druk / pijn punten bij fibromyalgie

Voordat iets gezien mag worden als een drukpijnpunt (tenderpoint) moet de patiënt de druk van een vinger als pijnlijk ervaren. Drukgevoelig is niet hetzelfde als pijnlijk.

Wat zijn de behandelingsmogelijkheden?

Tot voor enkele jaren was de behandeling van fibromyalgie ondankbaar omdat de meeste behandelingen niet effectief waren. Daar is ondertussen wel enige verbetering in gekomen.

Het doel van de behandeling van fibromyalgie is behalve het verminderen van de pijn en aanverwante symptomen, ook het verbeteren van het functioneren en de qualiteit van het leven. Een genezing is niet mogelijk. Het leren omgaan met de pijn en het accepteren van de symptomen en de beperkingen, kan al een belangrijke stap in de goede richting zijn. Ook het leren beheersen van de stress (stress management) is belangrijk.

Hieronder wil ik kort enkele behandelingsmogelijkheden aangeven.

Medicijnen

Er zijn inmiddels een aantal medicamenten waarvan de effectiviteit is aangetoond.
Er moet wel een kanttekening geplaatst worden dat deze middelen bepaald niet zonder bijwerkingen zijn en dat de effectiviteit doorgaans beperkt is tot een verlichting van de pijn en niet meer dan dat. In veel gevallen ervaart de patiënt een pijnreductie van 25-50%.

Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging is van vitaal belang.
Natuurlijk doen uw spieren pijn, en zal lichaamsbeweging niet tot uw favoriete hobby's behoren. Maar, lichaamsbeweging is één van de beste remedies om te herstellen en in goede gezondheid te blijven. Regelmatige lichaamsbeweging activeert uw hele lichaam, laat meer bloed circuleren, en daarmee ook meer voeding naar de lichaamsweefsels. Het bevordert ook de productie van genezende endorfinen (neurotransmitters met pijnstillende werking) in uw immuunsysteem, het bevordert de aanmaak van extra serotonine en het groeihormoon. Hormonen die juist voor iemand met fibromyalgie belangrijk zijn. Wees wel voorzichtig en neem anders eens contact op met een fysiotherapeut of vitaliteitcoach.

Stressmanagement

Frustratiestress kan een belangrijke factor zijn in het ontstaan van fibromyalgie.
Lange periodes van stress kunnen ons immuunsysteem en het autonome zenuwstelsel verzwakken. Het gevolg is dat het lichaam reageert met de verschijnselen van fibromyalgie. Pijn is vaak de oorzaak dat iemand minder actief wordt, en dat op zichzelf kan weer leiden tot meer stress en angstgevoelens en zelfs tot depressies. Angst, depressiviteit en boosheid kunnen allemaal meer stress veroorzaken. Die stress draagt ertoe bij dat de serotonine in de hersenen uitgeput raakt. Hierdoor wordt de pijn die men voelt weer heviger. Daarnaast kan door een te lage serotonine, de kans op slaapproblemen groter worden. Wat ook weer de frustratiestress zal doen toenemen. Dan begint de kringloop opnieuw. Het doorbreken van deze cirkel is dan ook heel belangrijk.

Voedingssupplementen

Voeding is belangrijk. Gevarieerd eten, en niet te veel vet.
Maar soms ontkom je er niet aan om voedingssupplementen te nemen. En juist voor mensen met fibromyalgie is het belangrijk om voldoende mineralen, vitamines en sporen-elementen binnen te krijgen.
Niet alleen de minimale hoeveelheid is belangrijk, ook het tijdstip van inname is belangrijk. Sommige mineralen zijn overdag belangrijk, maar andere juist 's avonds. Daarom is het zinvol om in plaats van één multivitamine met alle benodigde voedingsstoffen erin te slikken, de mulitvitamine op te splitsen in een dag en een nacht tablet. Waardoor je alle benodigde voedingsstoffen op het juiste tijdstip binnen krijgt. Een Multi-mineralen complex dat rekening houdt met het dag- en nachtritme maakt een groot verschil. In een Multi Dag zitten vooral wateroplosbare vitaminen en bepaalde mineralen die een synergie met elkaar hebben en die goed zijn voor de energie, spierkracht, concentratie, en denkvermogen. Tijdens de nacht worden die voedingsstoffen gegeven die het lichaam ondersteunen in zijn functie om spier-, hersen en zenuwweefsel op te bouwen en een gezonde nachtrust bevorderen. Bij fibromyalgie is het maken van dit onderscheid essentieel. Als vitaliteitcoach kan ik testen of zo'n dag/nacht multi kan helpen de fibromyalgie klachten te verminderen.

NEStrition Flamese voedingssupplement

In mijn eerste nieuwsbrief heb ik kort over de NES ProVison lichaamsveld energie scan geschreven.
Zo'n scan geeft informatie over de zwakste energie schakels in het lichaam. Onder andere over organen, het spijsverteringsstelsel, meridianen, emoties, overtuigingen, maar ook over voeding, mineralen en vitamines.

In het vakblad Arts Therapeut & Apotheker heeft een artikel gestaan over NES Health NEStrition Flamese voedingssupplement.
Hieronder een gedeelte uit dat artikel.
Vooruitgang in de behandeling van fibromyalgie! NES Health heeft NEStrition Flamese ontwikkeld, een natuurlijk productspecifiek dat kan helpen bij 'chronische ontstekingen'. Deze biologische kruidenformule op basis van het whole food principe (verbeterde werking en opname), bevat elf geneeskrachtige planten die al eeuwen worden gebruikt vanwege hun verzachtende en ontstekingsremmende eigen- schappen. Daarnaast bevat het kruidenpreparaat geïmprinte energetische NES-informatie (proprietary)! NEStrition Flamese kan eveneens helpen bij reumatoïde artritis, artrose en gewrichtsontstekingen. Veranderingen in symptomen en welzijn werden gezien als belangrijkste variabelen in dit onderzoek. Na het analyseren van de resultaten aan het einde van het onderzoek werd geconcludeerd dat 50 - 70 % van de deelnemers positieve ervaringen heeft met de NEStrition Flamese therapie, onder de deelnemers waren ook cliënten met chronische klachten met aan het einde van het onderzoek een significante verandering. NEStrition supplementen zijn met NES-Informatie ingeprint, bedoeld om energie- en informatieverstoringen van het lichaamsveld te corrigeren, zodat het lichaam zelf weer in staat is om de noodzakelijke voedingsstoffen op te nemen en het gevoel van vitaliteit en welzijn te herstellen en te verhogen. Als vitaliteitcoach kan ik testen of deze NEStrition Flamese kan helpen de fibromyalgie klachten te verminderen.

Tot slot
Er zijn meerdere technieken en therapiën die kunnen helpen. Op deze pagina benoem ik er maar een paar. En die ik benoem, daarover is veel meer te vertellen dan wat ik nu gedaan heb.

Het doel van de behandeling van fibromyalgie is behalve het verminderen van de pijn en aanverwante symptomen, ook het verbeteren van het functioneren en de qualiteit van het leven.

Voor bovenstaande informatie heb ik gebruik gemaakt van informatie uit:

 • De vitaliteitcoach opleiding
 • De medische basis kennis opleiding
 • Boek: handboek ter verlichting van fibromyalgie
 • Vitakruid
 • Nes Health
 • En het Internet

Alternatief therapeut, Vitaliteitcoach

Zoals hierboven beschreven, kan iemand met fibromyalgie verschillende klachten hebben. Met behulp van de verschillende technieken waarmee ik werk, kan ik mensen met fibromyalgie zeker ondersteunen. En het leven een stuk aangenamer maken.

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvend en gratis gesprek.
Heeft u nog vragen over de therapieën op zich, de combinatie in toegepaste behandelingen, of vragen die meer op u zelf betrekking hebben,en waar ik bij zou kunnen helpen?
Bel 06 - 2757.8456 of stuur een e-mail naar info@hanswijkvitaliteitcoach.nl

Terug naar Hoofdpagina (Home)
Terug naar Zijn dit uw klachten of vragen?

Spreuk
Door anderen te helpen, helpen we ons zelf; want al het goede dat we geven maakt de cirkel rond en komt terug naar onszelf.
Van: Flora Edwards

Beroepsvereniging
Van 2012 tot en met 2018 ben ik lid geweest van de VIV beroepsvereniging.

Vanaf 1 januari 2019 ben ik GEEN lid meer van een beroepsvereniging.

Wat betekent dat mijn consulten nu niet meer door zorgverzekeraars vergoed worden.

PRIVACY
Ik doe mijn best om uw privacy te waarborgen.

Klik hier voor informatie over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). En hoe ik hier mee omgaat.